onsdag 31. oktober 2012
rapport fra Gaza 2012
Rapport Gaza oktober 2012
Denne rapporten er skrevet av Marie Skeie fra Kunstnerutvalget som var på Gazastripen oktober 2012.
For kontakt: marie_skeie@yahoo.no mob: 94276651.
UNIVERSITET
Al Azhar University, Gaza by
Windows from Gaza, Gaza by
Association for Development and Protection of Palestinian Heritage, Beit Lahiyah
LITTERATUR
Najwa Sheikh, skribent, Al Nuseirat flyktningleir
Khaled Juma, forfatter av bøker, teaterstykker, sanger for barn, skribent, Gaza
BARN OG UNGE
Atfaluna Society of Deaf Children , Gaza by
Amal City, Palestinian Red Crescent Society, Khan Younis
Al Sunnunu ”the swallow” Choir, Gaza
25.september – 08.oktober 2012
Hvordan komme seg inn i Gaza? Etter to uker på Vestbredden reiste jeg fra Tel Aviv til Kairo via Amman. Å komme seg gjennom Ben Gurion flyplassen i Tel Aviv var et kapittel for seg selv med inspeksjon av
bagasje av minst 10 forskjellige sikkerhetspersonale. Men det gikk ganske fint, bortsett fra at de har gjort noe med Ipaden min slik at eg ikkje kommer inn på en del av de palestinske sidene.
I Kairo møtte jeg Marianne Blume som var lærer ve Al Azhar universitet i Gaza. Sammen var vi til innenriksdepartementet for å ordne papirene for å reise til Gaza. Jeg hadde søkt om visum 3 uker på forhånd, visumet for å krysse Rafah skulle ta 2 uker, men når vi kom var de fremdeles ikke ferdig og vi ble fortalt at det skulle ta maks en uke for å få det fra innenriksdepartementet. Etter å ha ringt hver dag for å høre at det kanskje er ferdig dagen etter og ha ventet 13 dager, kom vi oss til Rafah og krysset grensen.
For å komme oss til Rafah som er en av to grenser til Gaza, Erez som er kontrollert av Israel og Rafah som er kontrollert av Egypt, måtte vi krysse Sinai. Det er en stor militær checkpoint for å komme inn til Sinai i tillegg til mange mindre checkpoint. Vi var litt nervøse for å ikke få lov til å krysse Sinai, men det gikk fint. Vi kom til Al Arish på kvelden. Byen er 40 km fra Rafah og var sterkt militarisert med tanks spredt over hele byen.
På grensen var det mye venting på den egyptiske siden, når vi kom på den palestinske siden gikk det veldig fort og vi var endelig i Gaza.
09.oktober Møtte Jamal Al Rossi som jobber med teate og kultur i War Child Holland. Nylig hadde han samarbeid med norske musikeren Christian Stedjskal. Fikk høre om en kjent barnebokforfatter fra Gaza. Jamal har organsisert møte med han neste uke.
10.oktober Første møte med Windows from Gaza. Vi møtte Majed Shala og hans sønn Omer. Begge er kunstnere. Majed er en av 6 medlemmer av Windows from Gaza som er en kunstnerfelleskap/organisasjon. De har et hus med atelier og plass til aktiviteter i et hus nær Al Shifa sykehuset. Omer er grafisk designer og Majed er visuell kunstner. Sammen la vi planer om aktivitet på huset i begynnelsen av neste uke i tilknytning til The Stitch Project som er et samarbeidsprosjekt.
Til møtet på WfG komm også Mohammed Al Habbash som spiller klassisk arbaisk gitar, oud. Neste uke skal vi beøke senteret han jobber på som lærer. I tillegg møtte vi også Ihab som underviser på Al Azhar universitet, vi har avtalt å komme dit for å presentere et kunstprosjekt jeg gjorde i Palestinerleiren i Oslo sammen med Motaz Al Habbash.
MOHAMMED AL HABBASH MED OUD, ARABISK GITAR, MARIE, MOTAZ OG MAJED SHALA, KUNSTNER VED WINDOWS FROM GAZA.
16.oktober Møte med Association for Development and Protection of Palestinian Heritage, direktøren og flere av styremedlemmene med på møtet. Organiasjonen jobber med å bevare folkemusikk og tradisjonelle sanger i tillegg til håndverk som er en del av den palestinske historien og idenetiteten. De jobber med teater, tradisjonell dans, Dabkha, veving for å videreføre tradisjonene til neste generasjon.
På senteret som ligger i Beit Lahiyah nord i Gaza har de en museumsdel med en permanent utstilling av gamle objekter, en teatersal, et kvinnesenter med rom for konferanser og kurs og diverese rom for brodering, veving osv. Senteret har er 13 år gammelt og ser etter muligheter for å utvikles og viser sine aktiviteter i andre deler av Gaza.
Et av prosjektene de jobber med er å få jenter på Gaza til å bruke Thob, tradisjonell palestinsk kjole. De holder også de gamle bryllupstradisjonene i hevd og har matlagingskurs. De gamle vevtradisjonene var i ferd med å dø ut og senteret jobber med å ivareta disse tradisjonene. Ved senteret er en 75 år gammel vever fra Majdal ansvarlig for veving og spinning.
Kontakt: Tel/Fax +972 (0)82475210 e-post: chs_pal@yahoo.com www.cshpal.com
TIL VENSTRE:BARN SOM ØVER PÅ DABKHA DANS. TIL HØYRE: MARIE PRØVER VEVING FRA MAJDAL SOM SENTERET IVARETAR.
18.oktober Møte med Palestinske Røde Halvmåne i Khan Younis med blant anna Dr. Jean E. Calder AC og andre i administrasjonen og ledelsen. Senteret ble startet i 1994 av Fathi Arafat, Yasser Arafats bror. Al-Amal City Center for Ability Devolpment er kalt ”Håpets by” og er ment å ikke bare være en institusjon som dekker alle behov hor funksjonshemmede i distriktet og være en ressurs i lokalmiljøet. 5-600 barn får tjenester fra senteret til rehabilitering. De har tilbud for babyer, barnehage, skoletilbud fram til univeristet, yrkesopplæring og hjemmetjenester og tilbud til skoler og arbeidsplasser.
Senteret har mange fasiliteter, primært for senterets brukere, men også tilgjengelig for lokalmiljøet. De har 2 teatersaler, 650 seter og 150 seter, stor idrettshall, hotell med 67 rom, restaurant, videokonferanse rom, bryllupslokaler og hage. På senteret har de yrkesopplæring og verksteder innen møbelsnekring, broderi, reparasjon av rullestoler og annet. En permanent utstilling viser palestinsk kultur og historie, de har et bibliotek og lekerom som er åpent også for lokalebarn på ettermiddagene. I idrettshallen drives mange sportsaktiviteter for funksjonshemmede, de var de første de å starte rullestol bordtennis og andre aktiviteter. Det har spredt seg rundt til andre deler av Gaza og de har turneringer. De sliter med midler til å kjøpe inn nytt utstyr for å imøtekomme behovet, de gjør så godt de kan for å holde aktiviteten oppe.
Ambulansesentral og et sykehus med generell behandling og medisinsk rehabilitering hører til senteret. Det er også et psyko-sosialt senter for traumer som tar imot pasienter og grupper og også har workshops og behandling utenfor senteret. På colleget kan studentene ta et Diploma kurs innen medisinsk behandling og rehabilitering. Mange av de som blir lært opp på senteret får senere jobb på senteret, slik at de er et arbeidssted for funksjonshemmede og også et rehabiliteringssenter.
De ønsker norske samarbeidspartnere og har mange mulige samarbeidsarenaer.
Kontakt: e-post jean@palestinercs.org Mobil: +972 (0) 599710085 Fax: +972 (0) 82067539
Hjemmesider: www.palestinercs.net www.adc.edu.ps
LEKEROM OG REHABILITERI
KVINNE SOM BRODERER PÅ SENTERET
19.oktober På øving med deler av Al Sunnunu ”the swallow” Choir. Mohammed Al Habbash underviser i musikk på UNRWA barneskolene i Gaza. Han er med på et program i samarbeid med UNRWA, det nasjonale musikkoservatoriet i regi av Rostropuvich Veshenfeskaya Association. Vi fikk være med på en korøvelse på gutteskolen. Programmet et er et 3-årig opplæring og sosialt program med fokus på musikk gjennom timer i tradisjonell sang, musikk teori og historie.
Kontakt: tel: +972 (0) 592150005 http://arvworldwide.org
KORØVING PÅ UNRWA SKOLE I GAZA BY
22.oktober Vi møtte Najwa Sheikh, hennes mann og barn hjemme i hagen deres i Nuseirat en kveld i oktober. Najwa jobber hos UNRWA i Nuseirat, men er kjent både i Palestina og i verden for hennes sterke brev som har blitt publisert i aviser og magasiner over hele verden. Da hun skrev ”Et brev fra en mor i Gaza til en mor i Sderot (Israelsk by ved grensen til Gaza)” ble det disktutert på Knesset, det var historisk at de diskuterte noe som var skrevet av en palestiner på Knesset.
Brevene hennes kan leses på denne linken: http://www.unrwa.org/etemplate.php?id=592
Kontakt: najwa sheikh | reporting & information officer
unrwa I relief and social services programme I gaza
|+972 8 288 7933 l +972 597 920 542 I n.sheikh@unrwa.org
20.oktober Møte hos Atfaluna (”our children”) Society for Deaf Children med direktør og formann. Organisasjonen ble stiftet i 1992 og var den første spesialiserte organisasjonen for døve. Fra begynnelsen var målet å gi døve respekt i samfunnet og økt selvfølelse gjennom utdannelse og jobbmuligheter. De begynte med å gi tilbud til 30 døve, i dag har de 50 barn i barnehage, 300 studenter i skole og 200 ansatte. De som ikke går videre på universitet får tilbud om yrkesopplæring 1-2 år eller 5 års opplæring til å bli assistent lærer for døve.
De har møbelsnekkeri, broderi og vever verksted og lager produkter av meget høy kvalitet. Etter nyttår planlegger de å ha ferdig en egen møbelbutikk der de selger varene sine, i tillegg til nettsalg og i egen butikk ved senteret. Oktober 2012 åpnet de en restaurant ved stranden i Gaza der alle ansatte er døve.
Kontakt: Naim Kabaja (Direktør) Tel: +972 8 28495/2865468 E-post naim.kabaja@atfaluna.net www.atfaluna.net
Sharhabeel Y. Al Za’eem (Formann) Tel: +972 8 28495/2865468 E-post alzaeem@alzaeem.ps www.atfaluna.net
BILDE TIL VENSTRE: MØTE I ADMINISTRASJONEN PÅ ATFALUNA
TIL HØYRE: BRODERIVERKSTED
24. oktober Møte med barnebok forfatteren og poeten Khaled Juma. Han er født og oppvokst i Rafah og har valgt å bli boende i Gaza. Han har også skrevet teaterstykker og sanger for barn. Flere av hans barnebøker har fått internasjonale priser og har blitt oversatt til en rekke språk. Siste boken han gav ut insiterte han på å få trykket på Gaza, for å vise at bøker kan bli trykket i Gaza. I Gaza leser folk generelt lite, derfor jobber han hardt med å lage gode barnebøker som kan inspirere dem til å forsette å lese. Han får mange brev fra barn som er inspirerte av bøkene hans. Hver måned anbefaler han en eller flere bøker til andre på nettet, han har funnet ut at det også er en god måte til å få folk i Gaza til å lese.
Kontakt: E-post khaledjuma11@hotmail.com khaledfreee@yahoo.com Web www.khaledjuma.com
Abonner på:
Innlegg (Atom)